Online UPS ile Line(offline) UPS arasındaki fark nedir?

UPS kelimesinin ingilizce açılımı “uninterruptible power supply” ‘dır. Yani kesintisiz güç kaynağı olarak dilimize geçmiştir. Ancak söylem olarak UPS kelimesi de ürün pazarında kullanılmaktadır.
UPS ler kendi içinde online ve offline olarak ikiye ayrılır. Ancak “off” kelimesinin olumsuzluk getirmesi sebebiyle bu upslere “line ups” denilmiştir. Off-line upslere bizde artık line ups diye makalemize devam edeceğiz. Line UPSler genellikle ufak yükler ile çalışan modem, bilgisayar vb elektronik cihazların elektik kesintisi sonrası kontrollü olarak işlemleri tamamlayıp kapatılma amacıyla kullanılmaktadır. Line ups kesintisiz güç kaynakları ucuz olması sebebiyle tercih edilir. Ancak yanlış bilinen veya saptırılan bazı konulara burada değineceğiz.
Line interaktif Upsler 650 va ‘dan başlar ve piyasada en fazla 3000 va ya kadar satılmaktadır. Bu upsleri aslında birer akü deposu olarak düşünebiliriz. UPS gücünün kaldırabidiği cihazlara akü üzerinden 220volt elektrik vererek belirli bir süre daha çalışmasını sağlar. Hiçbir regülasyon yapmadığı için bir regülatör gibi görev görmez , aslında elektrik şebekeden geldiği zamanlarda yüksek veya düşük akıma karşı hiçbir korumanız yoktur.
Güç faktörleri yani Power faktörleri PF= 0,6 – 0,5 civarında olduğu için aslında beklentinizin altında kalabilir.
Örneğin; aldığınız 1000va lık bir ups ile sadece 600watt yada 500watt lık bir yük verebilirsiniz.
Ancak bu en ucuz online upslerde ise P.F=0,7 olarak satılır ve 700watt lık yükü besleyebilirsiniz.
Kısacası line interaktif upsler kritik cihazlar ve elektrik voltajının dengeli gelmediği şebekelerde tercih edilmemelidir.

Online UPS ile Line(offline) UPS arasındaki fark nedir?

Online ya da On-line şeklinde yazılır ve piyasada en çok kullanılan kesintisiz güç kaynağı tipleridir. Online UPS lerin offline dan en büyük farkının elektrikteki regülasyon olduğunu anlatmıştık. Yani online upsler size 220Volt elektrik vermek için tam sinüs dalgasında gelmeyen düşük ya da yüksek voltajda gelen elektrik voltajlarını 220volt olarak düzenler. Bu sayede elektrikle çalışan cihazlarınızın bozulmasını önlediği gibi ömrünü de uzatır.
Ayrıca yukarıdaki örnekte anlatıldığı gibi upslerdeki en önemli kaliteyi belirleyen şey güç faktörüdür. UPS özellikleri bölümünde göreceğiniz PF ya da güç faktörü değeri ups in kalitesini belirler. 0,7 güç faktöründen 0,9 güç faktörüne kadar çıkabilir.
Örneğin :1KVA Spower Barracuda Online Ups aldığınızda , 0,9 güç faktörlü olması sebebiyle 1 KVA= 1000VA X0,9 (P.F.) = 900Watt ‘a kadar bir elektronik cihazı besleyebilirsiniz.
Ayrıca UPS içerisindeki akü miktarı, akünün tarihi, akünün amper değeri ve akünün ağırlığı önemlidir.
Online ups tercih etmeniz durumunda alçak ve yüksek akımlara karşı dayanıklı, sisteminizi sorunsuz besleyen, ömrünü uzatan ups tercih etmiş olursunuz. Spower Online UPS ler 1 KVA , 3 KVA , 6 KVA 10 KVA , 15 KVA ve 20 KVA monofaze giriş monofaze çıkış olarak satılmaktadır. UPS tercihinizde MSK Global markası olan SPOWER ‘ı tercih etmenizi öneririz.

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop